ponedeljek, 7. januar 2013

Izjava za javnost in predlog LDS ŠENTJERNEJ glede komunalnega prispevka

Člani Izvršnega odbora LDS Šentjernej in podžupan iz vrst LDS Igor Kalin vse skozi budno spremljamo nastalo situacijo in smo iskali primerno rešitev. Naše vrednote na prvo mesto postavljajo zagovarjanje instituta dogovora, mehanizem pogovora, ki pa žal v preteklih dveh mesecih ni privedel do kompromisne rešitve.

Naj poudarimo, da smo tekom preteklih dveh mesecev vse napore vlagali v sprejem kompromisne in pravične rešitve, tako za občane in občanke kakor tudi za občino. Svetnika iz vrst LDS sta sodelovala na diskusijah civilne iniciative, na pogovorih z opozicijo v občinskem svetu, prav tako sta prispevala glasove za sklic izredne seje. Podžupan Igor Kalin pa je na samih sejah podprl opozicijski predlog za rešitev komunalnega prispevka.

Ker dogovora med opozicijo, civilno iniciativo ter uradom župana ni bilo mogoče doseči, smo v LDS po vseh pogovorih, ki smo jih opravili tako s civilno iniciativo, opozicijo in koalicijo pripravili kompromisni predlog o znižanju komunalnega prispevka. Vodilo pri pripravi predloga pa je bilo, da brez poštene rešitve za občane, občina ne more opravljati svoje prvotne dejavnosti, servisa občanom.

Skozi naše delovanje je vseskozi prisotna instanca subtilnosti in razumevanja do občank in občanov. Za to in ne zaradi politične ekskluzive ali neunovčenega političnega kapitala smo v preteklih dveh mesecih opravili nešteto pogovorov. Prav zato, še enkrat več naglašujemo, da ne sprejemamo dejstva, kar smo sporočili tudi koalicijskim partnerjem, da v težavnih socialnih in gospodarskih razmerah v šentjernejski občini, občinska uprava ni upoštevala tega dejavnika pri pripravi izračuna komunalnega prispevka.

Predlog, ki smo ga pripravili in z današnjim dnem uradno poslali koalicijskim partnerjem, županu, opoziciji, civilni iniciativi in medijem vsebuje konkretne spremembe pri izračunu višine komunalnega prispevka in predvideva končne olajšave.

  • Vsem mladim družinam, ki bodo po 1.1.2013 reševale svoj stanovanjski primer z gradnjo stanovanjske hiše  se prizna glede na sprejet odlok 25 % olajšava.
  • Za vse obstoječe objekte zgrajene do 1.1.2013 se prizna 50 % olajšava v celotni občini.
  • Možnost plačila v 24 mesečnih obrokih brez obresti.
  •  S priporočilom komisije  se lahko št. obrokov poveča oziroma se komunalni prispevek začasno tudi zmanjša oziroma v celoti opro
  • Občinski svet ustanovi komisijo, ki bo reševala pritožbe zavezancev.
  • Vsem zavezancem se za enkratno plačilo prizna še 10 % popust od reziduala po odbitku vseh olajšav
  •  Zavezanci, ki že imajo obstoječi kanalizacijski sistem (zavezanci na Starem sejmišču, bloki, ….), se začasno izvzamejo.
  •  Gospodarskim družbam in obrtnikom, ki opravljajo svojo dejavnost v Občini Šentjernej, se odmeri različen faktor plačila glede na vrsto dejavnosti.
  •  Vse do sedaj izdane odločbe se prekličejo in s tem postanejo nične.

Pozivamo pa vse akterje na občini, v opoziciji, v koaliciji in v civilni iniciativi, da predlog vzamejo za temelj končne rešitve, da se pričnejo pogovarjati in konstruktivno prisostvujejo pri sprejemu našega predloga. Ob takšnih primerih se je včasih potrebno zazreti v preteklost, da lahko skupaj pogledamo v prihodnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar