sreda, 23. maj 2012

Sejem mladinskih organizacij

Prispevek mladinskih organizacij k blagostanju družbe, v kateri živimo, je pogosto spregledan, zato želimo z Dnevom odprtih vrat mladinskih organizacij Mestni občini Maribor, ki bo obeležen s sejmom mladinskih organizacij širši javnosti predstaviti pomen in teh organizacij. Na sejmu se bo predstavilo 31 lokalnih mladinskih organizacij, ki se bodo javnosti predstavile s kulturno- umetniškim programom, dogodek pa bodo obiskale tudi nekatere mariborske srednje šole. Sejem bo potekal 24. Maja od 9. 15. ure na Trgu Leona Štuklja. V primeru dežja se dogodek prestavi na 29.5.2012.

Zakaj Sejem Mladinskih Organizacij? Svoje delovanje bi radi predstavili in približali javnosti. Ljudje premalo vedo, kaj mladinske organizacije pravzaprav počnemo. Premalo vedo, kako pomembno je javno koristno delo, ki ni obremenjeno s tržnimi zakonitostmi. Premalo vedo, kako pomembno je delo na družbenih področjih, ki jih je nemogoče komercialno izkoriščati. Premalo vedo, koliko dela je opravljenega na področjih, ki jih država ne zmore, ne razume ali namerno ali nenamerno spregleda.

 Ljudje so pozabili, kaj pomeni aktivna in samoorganizirana civilna družba, ki zavestno deluje v javno dobro. Pozabili ali spregledali so moč in zasluge prostovoljstva in tisoče neplačanih ur trdega dela ter naporov.

Želimo, da civilna družba postane nujen del odločanja o zadevah javnega pomena. Radi bi dosegli, da bi bili v očeh in institucijah države enakovredni partnerji, ne pa nadležni prosilci drobtinic z mize prerazporejanja družbenega bogastva. Želimo sistemsko ureditev in urejevanje položaja mladinskega sektorja. Želimo možnost, da se ljudje samouresničujejo, ter poklicno in finančno uspešno delujejo tudi v mladinskem sektorju.

Če živimo za svoje delo, naj živimo tudi od svojega dela.

Kako bomo to dosegli? Ne vemo natančno, a vsekakor samo skupaj. Prvi sejem »Mladinskih organizacij« naj bo samo prvi korak.

Ni komentarjev:

Objavite komentar